Grötrim från Vällingby

Någonstans måste man börja, varför inte låta musiken slå an en ton i en införrapport?   

Svart och rött är våran färg,  
kämpa hårt mot Sundbyberg

Ovanstående versrad hittade jag på en hemsida tillhörande ett av IF Brommapojkarnas pojklag. I övrigt heter det att BP ska spela strumpan av Sumpan. Det är grötrimmad diktkonst av klassiskt fotbollssnitt.

Brommapojkarna är klubben i Västerort, det kommunområde som kan beskrivas med tunnelbanans stationer på den gröna linjen i nordvästlig riktning och de stationer som är längst norrut på de blåa linjerna. Sumpan (formellt känt som Sundbyberg) är angränsande till de västra närförorterna, precis som Solna. Däri ligger rivaliteten i ramsan.

Sett till de allsvenska sympatierna är orterna Sundbyberg och Solna starka AIK-fästen – precis som Kista och stora delar av Västerort, även om BP har en ganska tydlig hemvist i trakterna kring Bromma och Vällingby. En bit öster om Solna, på Djursholm, Östermalm och Lidingö, är det istället Djurgården-dominans.

Att etablera sig som ett stort publiklag i Stockholm är säkerligen svårare än att göra det sportsligt. Men storhet kan mätas på olika sätt. Om vi räknar antal spelare istället för fans blir resultatet något helt annat. Då blir Brommapojkarna inte bara störst i Stockholm, utan faktiskt störst i Europa. Klubben har 4 000 spelare, en otrolig siffra som får sin förklaring av att klubben har 265 ungdomslag.

Kommunskylten i Vällingby
Och det förklarar i sin tur varför jag bara hittar grötrimmade ramsor när jag försöker att hitta i Brommapojkarnas musikaliska geografi. Eller bara och bara, jag hittar också den låt som laget använder vid inmarsch. Så här låter ett par rader:

Sveriges bästa gäng, 
ge oss tre poäng 
Kämpa allihopa, 
för vi är störst i Europa! 

Utan vetskapen om Brommapojkarnas storhet är det lätt att skratta åt detta alster. Låten, som går under namnet "Vi är BP!", är en Mora Träsk-doftande technodänga som för tankarna till både Sean Banan och pudelrock à la The Darkness, trots att melodin är ”Ja, må hon leva!”. Och som lök på laxen avslutas låten med nationalsången. Den som inte tror mig får lyssna själv. Gör det inte för många gånger bara.

Vi är BP-fans som alla rockar fett på Grimsta!

Brommapojkarna är ett ungt gäng på många sätt. Supporterföreningen Bromma support bildades så sent som i februari förra året. Och även A-laget är ungt; de allra flesta av spelarna är födda på 90-talet. Den äldsta spelaren är faktiskt bekantingen i laget, målvakten Niklas Westberg, 34 år fyllda.

BP hälsar oss välkomna
Inledningsvis har det väl inte börjat helt perfekt för gamle Bästberg. Brommapojkarna har släppt in fyra mål på två matcher, först två på Grimsta IP mot nykomlingskollegan Östers IF och sedan lika många mot IFK Göteborg borta. Lagets två mål hittills har gjorts av Örebro-förvärvet Andreas Haddad och av lagkaptenen Pontus Segerström, båda mot Öster.

Enligt rapporterna var premiären på Grimsta en jämn historia. Kanske berodde det på Östers erfarenhet av att spela på konstgräs mot lag från just norra Stockholm, eftersom de slog IK Frej Täby i cupen. Av matchbilderna att döma var det i alla fall många snabba och olyckliga studsar för BP i premiären. Och tyvärr, för deras del, möter de ju på fredag ett lag som är ännu mer vant att spela på snabbstudsande konstgräs.

Hopp, hopp, hoppa för BP!

Brommapojkarna, som oftast har tippats sist av experterna, får nog ett svårt år i allsvenskan, igen. Men alla är vi barn i början.

Heja Snoka!