Dr Konstgräs och Mr Gräs?

Dags för nästa bottenmöte i Allsvenskan, Snoka mot Falkenberg! Dessbättre hemma så vi slipper detta onaturliga underlag för fotboll, GRÄS! Äsch jag skämtar! Men det verkar ju som om Snoka är sämre på gräs än konstgräs? Är det så?

Visst var det en häftig första halvlek vi fick se mot svenska mästarna på hemmaplan, åtminstone en halvlek med det bländade spel jag längtat efter hela försäsongen. Det ända som saknades var mål!

Sedan åker Snoka 30 mil söderut och där var det tillbaka till ruta ett, en trist match, med liknande spel jag sett under hela våren. Det betyder full fart, ja nästan i alla fall, fram till straffområdet och sedan tvärstopp!!!

Men nu var det ju på gräs. Ena delen av planen, troligtvis den del som fått mest skugga på sig, såg ut som tagen bit för bit från de gamla engelska Tipsextraplanerna på 60- och 70-talet! Men mål blev det, så jag ska inte klaga, jag har ju stålsatt mig att vara positiv i år. Däremot tog det bara 7 minuter innan första målet var kvitterat. Vid det andra tog det 2 minuter innan det var kvitterat. Hoppas vi får några mål och inga kvitteringar på fredag!  Då vill jag också se snabbt spel framåt, ända in i kaklet!

Men det var i alla fall en bra prestation enligt Jens. Gräset tog enligt Reese knäcken på Totte innan halvtid, så jag undrar vad skillnaden mellan underlaget betyder. För Alvarez har det ju varit tvärtom, skadad efter träning på konstgräset, han har väl endast ha spelat på gräs tidigare?

Hur är det då för IFK på gräs kontra konstgräs. Om vi endast räknar med bortamatcherna på gräs (av förklarlig anledning) och bortamatcherna på konstgräs så får vi ingen skillnad på medeltalet över 5 säsonger.  2015 då vi fick ett högre matchsnitt på gräs än på konstgräs, 2,13 mot 2,00. Bästa året på konstgräs var 2018 med 2,28 poäng/per match. Om vi tar med även hemmamatcherna på konstgräs ökar poängskörden med 16% mellan gräs och konstgräs. Om vi bara räknar hemmamatcherna hade vi ett poängsnitt på 2,53 2018!

Nu ska jag avsluta genom att vara positiv:

1 Hammarby fick också stryk av Helsingborg borta.
2 Kasper är tillbaka mot Falkenberg.
3  Vi spelar på vårt egna konstgräs på långfredagen, trots att det bara är långfredag, kanske vi kan hoppas på några påsksmällar i form av mål av IFK.
4  Jordans målform verkar hålla i sig.
5  Det verkar bli varmare, vilket borde gynna ett bättre spel.
6  Det är 27 omgångar kvar.
Om inte Snoka visar upp bättre spel, så kanske inte så många lämnar under sommarfönstret.
GLAD PÅSK ! Anders Pettersson