Från Östermalm till Söderort

"Här har djurgårdslegender skapats sen 1936", heter det i Djurgårdens påkostade reklamfilm som rullar på teve. Platsen som åsyftas är förstås Stadion på Östermalm, det stadsdelsområde där sympatierna för laget är som starkast. Tveklöst.

Jag slår upp historieboken. Djurgården har inte alltid spelat på Östermalm, men nästan. Undantaget är Tranebergs IP, som låg i Västerort. Enligt Wikipedia var den sista matchen på "Tranan" en match mot Skärblacka IF. Året var 1935 och Djurgården hade lirat där i ett kvarts sekel. Min bok säger dock att många matcher spelades på Stadion som stod klar till OS-året 1912. Åren 1912 till 1936 var det för övrigt AIK som spelade på Stadion, något som förstås inte nämns i reklamen.

Innan Stadion kom till fanns det en fotbollsplan på samma plats. Platsen hette Idrottsparken, och det var den första moderna idrottsanläggningen i Stockholm. Där spelade både Djurgården och AIK matcher i början på 1900-talet. Och om vi även räknar Svea Lifgardets idrottsplats, där de nyss nämnda lagen spelade mot varandra för första gången, kan vi konstatera att laget definitivt har sin historiska hemvist på Östermalm.

"Djurgår'ns nya hem heter Tele2 Arena. Var med från början när nya DIF-legender skapas", fortsätter reklamfilmen. Vad arenan i Söderort kommer att heta i folkmun återstår att se. De grönvita fansen, som bara flyttar inom samma kvarter, vill förstås kalla den för "Nya Söderstadion". Det är säkert inte bara för att retas med djurgårdarna – känslor knyts ju till platser.

På Ringvägen på Söder, där det är lika intensivt grönvitt som det är blårandigt på Valhallavägen på Östermalm, har reklamvimplarna blivit nedslitna av några meningsmotståndare. Dessa vimplar är, talande nog, de som är närmast nybygget. I övriga delar av stan verkar de orörda. Det går inte att undgå att något mycket speciellt händer på söndag.

Att hela stan är full av dessa vimplar med IFK-märket är förstås vackert, precis som det är vackert att vi får stå för motståndet denna historiska match. I framtidens historiebok vill jag läsa om en IFK-seger på Tele2 Arena. Heja Snoka!