Fotbollsdeterminismen

Säsongen är väldigt nära! Det har varit en upptakt och en försäsong som har varit full av beräkningar, begrundanden och betygsättningar. Experterna har lagt sina pannor i djupa veck för att sedan delge oss en massa tabeller och statistik. Och det är inte bara experterna; många är vi som odlar drömmen om att förutse fotbollsframtiden. Men kan vi veta hur det blir genom att se tillbaka? Jag vill tro det. Jag är fotbollsdeterminist.

Allt följer samma mönster. På teveapparaten rullar lätt allvarsamma reklamfilmer som antyder att ju mer vi vet om förutsättningarna inför en match desto säkrare blir våra tips. Och vi kan inte bara spela på resultat eller på antalet mål, utan egentligen på vad som helst. Spelbolagen uppmanar oss att bli hängivna experter som ser allt vetenskapligt, ett synsätt som knappast går att förena med fotbollsexistentialismen. Nu snackar vi fotbollsförnuft!

Se tillbaka! Kunde du hållit på Ullareds IK eller Piteå IF istället? Antagligen inte, eftersom du troligen inte har någon orsak till att göra det … Och inte heller sker supporterskap slumpmässigt. Det ter sig motsägelsefullt på många sätt.

"Hoppsan, nu hejade jag på Hofors!". Har någon någonsin sagt det med en innerligt överraskad röst? Nej, så låter det aldrig. Vi har goda skäl till vårt flaggviftande. Vi har insett vilket lag som vi tycker om i själ och hjärta. Vi håller på det rätta laget eftersom vi tycker som vi gör.

Med fotbollsdeterministiska ord handlar allt om kausalitet, alltså orsak-och-verkan-tänk. Och ingen orsak är obetydlig i den allsvenska världen. En snedspark på Örjans vall kan kanske ge någon form av verkan på Nya Parken inom en snar framtid. Vi måste fundera! Och helst vill vi veta. Med en from hängivelse köper vi våra fotbollsbiblar och frotterar oss i fakta. Hur viktigt är tränarbytet i Falkenberg? Vilken betydelse har Gefles budgeterade publiksnitt? Vilka lag spelar bäst på konstgräsplanerna? Frågorna är många och vi gillar alla att vara smarta. Och smarta är vi!

Men ingen är någonsin så smart att hen alltid har rätt i sina gissningar. Och det är just gissningar det är – vi kan omöjligt veta hur framtiden kommer vara! Eller? Problemet är att det snabbt blir extremt oöverskådligt, särskilt då händelser har hänt långt innan vi alla föddes.

För om fotbollsdeterminismen är sann går passningskedjan tillbaka till Den stora avsparken för typ 13,7 miljarder år sedan. Från den rackarrökaren till årets första passning är ju steget hyfsat långt. Dessutom: Vem har vi som favorit som den allra första avsparksläggaren? En stor fråga, sannerligen.

Stor var också fysikern Pierre Simon de Laplace, eftersom han ganska allmänt ses som ett geni när det kommer till den filosofiska delen av oddssättningen. Anledningen är att han tänkte sig en demon som känner till alla krafter som påverkar naturen. Utifrån detta tänker sig fysikern att denne demon skulle veta allt. Allsvenskans nuvarande tillstånd "kan betraktas som en följd av dess förflutna och som orsak till dess framtid", menar han, fast om världen som helhet.

Och kanske kan allt detta låta som flum, men att bevisa att fotbollsdeterminismen lever som teori är enkelt. Titta bara i den ena kvällstidningen där "Spåmaskinen" ger sin syn på allsvenskan. Är det den som har rätt i slutändan? Ja? Nej? Om det inte är så, är det inte då för att den har dålig koll på fakta?

Spåmaskinen och Laplace demon, kära barn har många namn. Det gäller även vårt Snoka!

Låt oss heja så starkt att vi gör skillnad! För skillnad gör vi.