Lugnet i guldjakten

Från 10 till 12. Nu är den där guldstriden på väg att glida ur händerna på IFK Norrköping. Och vi var nog många på Oleary's som tänkte att nu blir det precis som det alltid blir – eller som det alltför ofta brukar bli när det gäller IFK Norrköping. Men där och då hände något. Där och då skedde kanske den där vändning som kommer vara guld värd i slutändan. Var kommer denna tro ifrån? 

Ett fullsatt O'Learys i Gamla stan
IFK Norrköping har enligt riksmedia varit en överraskning så långt in på säsongen. Enligt många experter har det också låtit som att mycket handlat om tur, men det kan inte handla om tur om man ligger där man ligger efter så pass många omgångar. Att Djurgården fortfarande, helt otroligt, räknas i guldstriden är för mig helt ofattbart, men det är inte där jag vill lägga mitt fokus denna gång, utan jag vill lägga mitt fokus på något som stavas disciplin. Nu har vi fått se det gång på gång, i match efter match. I år är det ett helt nytt IFK som vi fått se.

10 kändes säkert mot Helsingborg. 11 kändes som en missräkning och 12 kändes bara väldigt onödigt. När så 22 kom infann sig en lättnad. Samtidigt ville man ha mer. Och så, i den 94:e minuten, händer det; laget har lyckats vända på matchen. Stämningen i källaren på O'Learys var helt magisk. Har nog aldrig varit med om något liknande vilket tryck! Och allt grundlades i att laget på planen höll sig disciplinerade och litade på att det kommer dyka upp chanser och att matchen inte är över förrän domaren blåst i pipan.

Och visst var vi nog många som trodde att allt det här som vi går igenom just nu skulle vända när laget åkte ner till Falkenberg, laget vid havet. En match som är svårspelad, och i första halvlek var IFK också bleka, men ändå var det 00 på resultattavlan. Ännu en gång påpekade Janne i halvtid att de skulle behålla lugnet i sitt spel.

Det var ett lugn som vi aldrig fått se tidigare och en disciplin som man inte är van vid att se IFK Norrköping visa upp. Och så kom målet. Nyman är iskall när han placerar in 01. Återigen en lättnad. Ännu en gång visar laget upp en moral som inte funnits där tidigare och det är först nu som också riksmedia börjar ta laget på allvar. Hur man nu inte kunnat göra det tidigare, men egentligen vad spelar det för roll? Inget alls.

Så länge IFK Norrköping, förlåt Peking, spelar med det lugnet som de har i laget just nu kommer de sätta press på de andra topplagen. Och att vi var serieledare fram till idag gör ju inte saken sämre... Vi är där för att stanna, och tänk – om man får drömma lite – om det slutar med ett SM-guld i år! Nej, nu ska vi lyssna på Janne och hålla oss lugna.

Måste bara tillägga att det är underbart att se den fullsatta källaren i Gamla Stan. För det är vi som är Norrköping i Stockholm!

Av: Marcus  Åberg