Jubilerande Brottby hoppas på storpublik

Svenska cupen är möjligheternas turnering! Lag från de lägre divisionerna får möjlighet att mäta krafterna mot lag från eliten och vi exilsnokar får ibland möjlighet att se Snoka på oväntat nära håll.

Undertecknad – som till vardags arbetar i Norrort – blev osedvanligt glad över lottningen i år och bestämde sig för att göra en intervju med det kommande motståndarlaget som huserar i den omedelbara landsorten norröver, det vill säga Vallentuna, ungefär en halvtimmes bilväg från centrala Stockholm.

Hej, Erik Bolling! Hur vill du presentera dig?

– 38-årig trebarnsfar. Brottby SK-spelare sedan barnsben då jag snörade på mig mina första grusskor som 7-åring i vårt P79-lag. Som 15-åring tog jag klivet upp till seniorlaget som då huserade i glamourösa division 7 Uppland. Där har jag blivit kvar och varit med på resan upp genom divisionerna. De senaste åren har familj och jobb dock prioriterats och "fotbollskarriären" blivit lidande så senaste A-lagsmatchen gjordes 2015 och nu blir det några sporadiska inhopp i B-laget. Dock har jag under ungefär tolv års tid skött lagets hemsida samt på senare tid även marknadsföring, sponsorkontakter med mera. Brottbyhjärtat klappar grönt och det känns bra att kunna hjälpa moderklubben att utvecklas på flera sätt med min 18-åriga rutin från TV- och mediebranschen.

Hur följde du lottningen? Och vad var din första reaktion när lottningen var klar?

– Lottningen följdes vid Degersand på Åland. Det var min första semesterdag så pilsnern var upphälld och streamingen av Fotbollskanalen var på. Klart man hela tiden hoppats på en allsvensk storklubb, men jag var mer inställd på någon mindre klubb från Superettan. Så när IFK dök upp kändes det riktigt riktigt skoj! Svenska mästare så sent som 2015 och en klassisk klubb. En historisk händelse för vår 70-åriga sportklubb. Otroligt kul att få vara med och uppleva detta och att kunna bjuda Brottbybygden och Vallentuna kommun på en sån här match!

70 år, alltså. Stort! Hur ska jubileet firas?

–  Den 8 september kommer jubileet firas på Össeby IP med massor av roliga aktiviteter och upptåg. Dagen kryddas med det glödheta kommunderbyt i Upplandsfyran mellan BSK och GoIF Kåre klockan 15.00. På kvällen är styrelse och ledare i BSK inbjudna till en festmiddag på Brollsta Krog med god mat och livemusik med coverbandet med det otroligt fyndiga namnet "Crime Village".

I en intervju säger "Brottbysonen med näsa för mål", Robert Berger, att han hade hoppats på att "få möta något av Stockholmslagen, speciellt Bajen", vilket i så fall hade blivit ett grönvitt derby. Hur ser lagsympatierna och rivaliteterna ut i laget och hos era supportrar?

–  Laget och ledarstaben är framförallt tredelad när det gäller till lagsympatier. Det är Djurgården, AIK och Hammarby som gäller med ett visst övertag av blåränder vill jag påstå (själv Djurgårdare). Sedan finns det en handfull tappade själar med sympatier hos Elfsborg, Malmö och något annat gäng. Allt hålls på en sund nivå med charmiga gliringar sinsemellan. Bland våra supportrar vill jag påstå att uppdelningen ser densamma ut – det är DIF, AIK och HIF som gäller för Brottbybor och Vallentunabor i stort.

Hur ser det ut i er serie då? Finns det något lag som ni särskilt brukar se fram emot att få möta? Eller några klassiska lokalderbyn, historiskt sett?

–  Eftersom vi är nykomlingar i division 4 så stöter vi på många nya lag vi inte har någon historia mot. Men vår gamla antagonist och kommunrival GoIF Kåre har vi tampats med ända sen division 7-tiden så de matcherna är alltid härliga! Nu spelar vi äntligen i samma serie igen och vårmötet vann vi med hela 5–2 vilket såklart var en mycket viktig seger för att sätta dem på plats. Annars är det väl Rimbo IF som vi mött många gånger under årens lopp, som brukar kunna vara heta möten.

Division 4-lag i andra omgången av Svenska cupen är ganska ovanligt. Hur har er väg sett ut?

–  Det hela började med att vi vann Upplandscupen 2017 efter att ha slagit Börje IF med hela 5–1 hemma på Össeby IP. Seger i Upplandscupen ger en biljett till första omgången av Svenska cupen. Där ställdes vi mot topplaget i division 2 södra Svealand, IFK Haninge. Matchen spelades på Össeby IP och det är redan en modern klassiker! Matchen hade knappt hunnit starta innan André Grésillon dundrade in 1–0 på halvvolley, rätt upp i krysset. Jag tror vi chockade Haninge genom att våga spela boll på marken, ta närkamperna och ständigt hota med våra snabba yttrar och forwards. Haninge kan dock kvittera tämligen snabbt och halvleken slutar 1–1. I början av andra smäller det dubbelt upp när vi kan göra både 2 och 3–1 inom en tiominutersperiod. Haninge forcerar kraftigt under sista delen av matchen och in reduceringen med 20 långa minuter kvar att spela. Men vi krigar och sliter för varandra och för klubben – helt otroligt att se! I matchens sista minut kan vår poängkung Peiman Pahlevan kontra in 4–2 och succén är ett faktum! Össeby IP fick vara med om en klassisk planstormning av segerrusiga fans som jublade ikapp med våra helt slutkörda spelare. Obeskrivligt och garanterad gåshud!

För den som aldrig varit på Össeby IP, och än mindre sett Brottby SK spela, hur skulle du vilja beskriva ert lag och spelstil?

– Då jag varit med i seniorlaget sedan mitten av 90-talet så har resan gått från klassisk brunkarfotboll till att sista åren blivit ett spelande lag med fart, teknik och variation i passningsspelet. På resan upp i division 4 har vi fått flera duktiga och rutinerade spelare som varit med på division 2-3-nivå och tillför därmed otroligt mycket. Vi är väl i mångt och mycket farligast i vårt omställningsspel; vi pressar hårt och gillar att erövra boll och sätta den snabbt i djupet. En stabil försvarslinje som jobbar hårt gör att vi, framförallt hemma på Össeby IP, är mycket svårslagna.

Bollen är rund. Hur ser drömbilderna ut?

– Jag och flera andra eldsjälar jobbar just nu med förberedelserna och organisationen kring matchen och det känns otroligt kul! Det väntas storpublik till  "lilla" Brottby och Össeby IP. Nuvarande publikrekord är blygsamma 350 personer så det kommer slås med längder. Jag drömmer om en drömstart likt den mot Haninge där vi chocköppnar med ett nytt drömmål. Det här är den största matchen i grabbarnas karriär och de kommer njuta av varje minut och garanterat ge allt för laget, klubben och bygden. Jag hoppas IFK mönstrar i alla fall några allsvenska profiler i matchtruppen. Men visst, ni får gärna underskatta oss som IFK Haninge gjorde tidigare.

Någon IFK Norrköping-spelare som vore särskilt kul att få se?

– IFK har en mycket namnkunnig trupp så det är klart både spelare och våra supportrar hoppas att Jensa plockar med sig några av dessa till Össeby och inte kommer med juniorlaget. Johansson, Skrabb, Thern, Sjölund, Jordan Larsson, Moberg-Karlsson, Gerson, ja, det finns ju en hel radda med bra spelare som vi gärna ser på Össeby IP den 23/8.

Okej, snart ses vi. Stort tack för intervjun! Om jag på supportermässigt manér säger "Heja Snoka!", vad replikerar du då?

– Ni ska känna er varmt välkomna till Brottby! Glöm aldrig att "Grönt är skönt"!.

Nästa vecka händer det alltså! Missa inte möjligheten – möjligheten att gå gratis på fotboll! Exilsnokarna betalar nämligen entrén. Mer utförlig info om detta och om reseplanerna kommer inom kort. Det är vi som är Norrköping – i Stockholm! 

Rickard Bohman