IFK Norrköpings nedgång och fall

Titeln från Edward Gibbon
History of the Decline and Fall of the Roman Empire från 1782.

Det svänger om Snoka!  Men ändå inte.

Svindlande höjder var inget för laget utan alla fick svindel och värmeslag mot Sirius, stjärnan som verkligen lyste i söndags.

Det är bara att gratulera Sirius till en taktisk väl genomförd match!
Två före detta Norrköpingsspelare tog bort elva nuvarande! Det är väl ingen hemlighet att den taktiken alltid fungerar mot de senaste årens upplagor av Snoka.  Det verkar inte som om det finns någon moteld utan det blir lika trista och tråkiga matcher varje gång. Har vi någon gammal NHK:are eller NAISare som har någon idé, berätta gärna!

Det här skulle ju bli en klang och jubelföreställning efter den fantastiska AIK-matchen, trodde vi. Men redan efter 5 minuter visade det sig att så skulle det inte bli, Sirius tog kommandot, taktiken och målgörandet.
Det blev ytterligare 85 minuters trist fotboll med det ena efter den andra anfallet som fastnade centralt i handbollsmuren. Jordan hade behövt göra en kopia på kantspringningen mot AFC med den avslutande knorren, men icke denna dag. Istället kom som så många gånger förut i sådana här matcher ett baklängesmål i slutminuterna.

Vad jag tror hände var ungefär följande, lite elakt:

AIK-MFF 0-0, toppen grabbar, nu går vi ut och spelar skjortan av Sirius. Ooooops, vad varmt det är, planen är ju rena asfalten. Men vad nu? De tänker spela handboll! Äsch, vi kör vårt egna spel, 48 passningar på egen planhalva, så Sirius verkligen hinner formera sig i straffområdet. Det är enklast att göra mål från straffpunkten, så vi siktar på den i varje anfall. Att de har flest spelare där struntar vi i, vi har ju tränat kortpassningsspel så länge nu så det kan vi. Boink, boink, nej det gick inte, upp med fler spelare! Oooops, vad tomt det blev i försvaret, men Isak fixar det…………………inte!

Den allmänna stämningen efter matchen bland exilsnokarna blev tystnad, ledsamhet, ilska, uppgivenhet (vi var ju så nära), och liknande känslor.
Själv måste jag få vara för mig själv efter sådana här matcher, jag blir alldeles för tråkig för min omgivning annars. Så det blev den vanliga visan, hej då! Ner med huvudet mellan axlarna, en butter uppsyn och hem så fort som möjligt.

Jag hoppas verkligen att irländarna inte hade några spioner på läktaren, för då fick de en bra lektion i  hur man tar bort IFK ur matchen. Gör de om Sirius bravad blir det bara två matcher i Europa i år. Det vore ju synd när IFK verkligen visat att de kan spela på naturgräs  (om nu Friendsmattan kan kallas för det).

Vad innebär nu detta?
Vi tappade en poäng till både iff-iff och Gnaget, trots det på papperet önskade resultatet 0-0 på Friends. Avståndet upp till tredjeplatsen kan efter Häckenmatchen vara sex poäng, till MFF tio!
I en haltande tabell ligger vi kvar på en sjätteplats, men Bajen har bl.a. en match mot Falkenberg till godo. Vi kan ju också hoppas att Häcken och Bajen spelar oavgjort, att vi klipper Häcken på söndag. Om inte så blir nog  nedgången två platser till plats åtta!

Positiva Anders:
  1. AFC och GIF kan inte längre nå 60 poäng, två lag färre!
  2. Snoka har möjlighet att nå den gränsen, när vi vinner matcherna mot Häcken och Östersund både hemma och borta, matcherna borta mot MFF och Blåvitt och hemmamatcherna mot DIF och HIF.
  3. Vi har nu lärt oss hur vi kan luckra upp ett handbollsförsvar.
  4. Gerson är tillbaka mot Häcken.
  5. IFK vill visa att de inte är så dåliga som mot Sirius, så det blir en klang och jubelföreställning på söndag.
  6. Det blir enligt SMHI under 20 grader på söndag.
  7. Trots allt kommer jag att bege mig till O’Leary’s även nästa söndag, vi ses där!

Anders Pettersson