Veckans betraktelse av Anders Pettersson

Peters princip

I måndags var vi rätt många som hade begett oss till O’Leary’s. Stämningen var till en början god. Nu skulle trenden brytas. Ju längre matchen gick, utbyttes applåderna till lite smågnäll. När matchen var slut, så kände jag att: Puh! Vi fick inte stryk, men annars ett nytt JASÅ! Är vi inte bättre än så här, trist,trist, trist?  Jag har lättare att acceptera, om laget gör en bra match och förlorar mot ett bättre lag, än att de spelar trist fotboll. Det här är inte roligt längre. Att det inte skulle se lika bra ut som i höstas har vi nog alla varit inställda på, men så här dåligt, nej!

Peters princip, vad säger den? Jo i alla organisationer tenderar alla framgångsrika medarbetare i en hierarkisk struktur att befordras till sin högsta kompetensnivå eftersom de är så bra på det dom gör. Detta betyder att alla förr eller senare kommer att hamna på sin inkompetensnivå!? Hmmmm………

Tänk den hierarkiska strukturen som Allsvenskan med sina 16 lag och kanske också proffsligorna utanför Sveriges gränser. Medarbetarna  är ju spelarna.
Jag förutsätter att alla spelare i Snoka är framgångsrika. Framgångsrik, är ju ett relativt begrepp, men i alla fall, Snoka består av framgångsrika spelare. På samma sätt får vi nog förutsätta att alla övriga som nått ett Allsvenskt lag eller längre är framgångsrika.

Nu undrar jag dock hur många av IFK:arna som är på sin inkompetensnivå. Jag har ingen aning, men nog verkar det just nu som om inget vill sig. Skummar jag Gnällbänken, så är det många som inte är nådiga för tillfället. Både NT och Folkbladet har fått Jens att gå i svaromål och försvara sig själv och spelarna. Det ser inte bra ut!

Jag ska inte såga några spelare eller ledare jäms med fotknölarna men det som jag funderar över är detta:

Tänk förra året Kalle blev pappa! Stor lycka och glädje, men alla vi som fått nöjet att bli pappor vet vad det innebär! Inte konstigt att måltorkan för Kalle höll i sig ett tag.
Nu har vi Thern som blivit pappa. Samma sak där, vi känner inte igen honom. Dessutom har han fått en efterhängsen skada, som gör att han inte kan träna, och måste ta sprutor inför varje match. Det är så att jag som diabetiker och tiotusentals sprutor bakom mig, känner att han har det jobbigt!
Om sedan parhästen ser hur Thern har det, så påverkar det givetvis honom också.
Vi kan se hur Isak helt plötsligt spelar på fjolårets nivå, när backlinjen börjar se stabilare ut.

Flera andra har varit skadade mer eller mindre långt. Allt detta gör ju att det kan vara naturligt att de inte befinner sig på sin högsta kompetensnivå?

Vi har två återvändare som varit ute på djupt vatten, fått sina kallsupar och återkommit till lugnare vatten. De kanske nådde sin inkompetensnivå och behöver ladda om?

Sedan har vi två lån, spelare som inte längre får någon speltid i sina klubbar. Kan det vara så att de varit på sin inkompetensnivå?

Någon kan inte språket, inte bra för kompetensnivån.

Och så vidare……Jag tycker mig se att den glädjen vi har vant oss att se på planen inte längre är lika påtaglig längre. Jag kan tänka mig att Jens har rätt mycket att fundera på. Om det bara vore sifferkombinationer, så vore det kanske inte så farligt men nu gäller det att få så många spelare tillbaka till sin högsta kompetensnivå. Då kanske glädjen, målen och poängen kommer. Jag kan inte göra mer än hålla tummarna och försöka fortsätta att vara positiv!

På måndag väntar en kopia av IFK version ’15. Ett lag i medvind utan inköpta stjärnor och med unga hungriga killar som inte bryr sig om kompetensnivåer, utan bara kör! Huva, det blir en besvärlig måndag!

Positiva Anders:
  1. Hemmamatch på gång.
  2. Försvaret har på de fyra första matcherna släppt in i snitt 2 mål per match, på de tre senaste är siffran nere på 0,67 mål per match, en minskning med 67%.
  3. Ny toppmatch, nu mot tvåan.
  4. Borde kunna locka en del publik, bra för ekonomin.
  5. Stängda träningar, något nytt är kanske på gång?
  6. Kan Pontus Almqvist vara på gång?
Anders Pettersson